Anne-Sofie bor i Örsundsbro

Anne-Sofie Nord bor på Resta gård i Örsundsbro med sambon Cay och två barn. Platsen är idyllisk. Här finns kalvar, killingar och kultingar.

Foto: Privat

Här finns bostäder för åtta hushåll förutom familjen som äger gården. Kring husen går kor med kalvar, suggor med kultingar och får med lamm, ibland även getter med killingar.

– Alla som bor här är delaktiga i gårdens sysslor, säger Anne-Sofie. Nyss var vi ute och gav vår kompost till grisarna.

Promenerar med gårdens djur Skog och fält omger gården. Från verandan syns stora flockar av sångsvanar och tranor på våren och hösten. Anne-Sofie och Cay går ofta långa promenader med barnen och hunden, då och då även i sällskap av gårdens andra djur.

– Det bästa med att bo i Örsundsbro är att vi kan bo så här lantligt med bra pendlaravstånd till både Enköping och Uppsala, säger Anne-Sofie.

En tomt vid Alstabadet

Anne-Sofie studerar till personalvetare. Snart är hon klar med studierna – och kan då söka jobb i hela Mälarregionen. Bussförbindelserna är bra. Familjen har nära till förskola, grundskola, affärer, vårdcentral, tandläkare och ett nyöppnat apotek.

– I Örsundsbro finns allt vi behöver. Här kan våra barn växa upp, gå i förskolan och skolan och få sina kompisar. Vill du bo lantligt med bra kommunikationer till större städer där det finns jobb är det perfekt att bo här, säger Anne-Sofie.

Några kilometer bort ligger Alstabadet och naturreservatet Uvberget. Badet är barnvänligt med bryggor och sandstrand, men familjen brukar bada i poolen som finns på gården. Anne-Sofie och Cay har köpt en tomt just vid Alstabadet, där de så småningom ska bygga ett eget hus.

Unga flyttar tillbaka

– Det här är en ort på uppåtgående. Det byggs mycket. Det kommer att bli mer och mer populärt, gissar de. Fler vill hit! Det finns en framtidstro. Många unga som bor i Örsundsbro stannar. De flyttar inte från orten när de lämnar föräldrahemmet.

– Gör de det kommer de ofta tillbaka när de bildar familj. De trivs, säger Anne-Sofie.

Mickelsmäss och herrgårdar

Varje höst firas Mickelsmäss med en stor marknad i Örsundsbro som drar folk från andra orter. Då väcks Örsundsbro till liv mer än vanligt.

I Örsundsbro finns en av Sveriges bäst bevarade landsbygdsbiografer. Historikern Göran Ulväng som är ordförande i Gamla bion i Örsundsbro har även skrivit böcker om uppländska herrgårdar. Cay hämtar en bok i hyllan, bläddrar i den och läser om Resta gård. Den visar sig ha anor från 1200-talet och har brunnit i flera omgångar. Här står även om Salnecke slott som ska renoveras och öppnas för allmänheten.

– Vi som är nyinflyttade är intresserade av bygdens historia, säger Cay och Anne-Sofie.

Hästar, Upplandsleden och gympa

Anne-Sofie har haft en egen häst. Nu rider hon hos sin mamma, i ett stall några mil bort. Men vill hon kan hon hoppa upp i sadeln även där hon bor och ta en ridtur.

– Det finns många hästar i Örsundsbro! 

För den som inte rider finns andra sätt att motionera. Anne-Sofie ger några exempel: Upplandsleden går genom Örsundsbro. Det finns elljusspår och gym. Föreningen Lagunda AIK erbjuder bollsporter, gympapass, boxning och barngympa, med mera.

Runstenar och bad lockar besökare

I Örsundsbro finns företag med så kallad outlet-försäljning som drar besökare från hela landet.

Annat som lockar är badet och runstenarna vid Alstasjön, Biskopskulla, kyrkan, ortens museum och Tuna trädgård med konst- och handelsträdgård och kafé.

– Och gårdsbutiken här på Resta gård har ett kafé, säger Anne-Sofie. Här kan du grilla korv tillverkad av kött från gårdens djur.

Kontakt

Telefon: 0171-62 50 00
E-post: kommunen@enkoping.se
Besöksadress: Torggatan 21
Postadress: 749 35 Enköping

Följ oss

LinkedIn

När du besöker denna webbplats sparas viss information om ditt besök.