Daisy och Jérémie bor i Fjärdhundra

När storstaden blev för stressig ville Daisy och Jérémie Johansson hitta en bättre plats för familjen. De fann Fjärdhundra – och sitt eget Bullerbyn för barnen Sebastian och Isabelle.

Foto: Enköpings kommun

Daisy och Jérémie Johansson har precis kommit hem från jobbet. Barnen Sebastian och Isabelle har varit på förskolan, men är fortsatt fyllda av energi.

 I det gula huset i Fjärdhundra har familjen bott i drygt ett år nu. Lugnet är påtagligt efter åren i Stockholms innerstad.

 – Här tar vi oss tid och kommer inte in i cirkeln där vi ska stressa ”bara för att”. Vi kan känna lugnet efter jobbet, säger Daisy. Jérémie fick nog av att bo inne i stan.

 – Jag nådde en viss gräns och ville inte se bilköer och stressiga människor längre. Här får jag tid att vara med familjen. Jag har egentligen inget annat val än att känna lugnet.

Förskolans miljö påverkar barnen positivt

Isabelle är ivrig att göra sig hörd och sedd. Sebastian, som är ett par år äldre, sitter i rummet bredvid och har lite egentid framför tv:n.

– Barnen var en stor del i flytten. Förskolan i stan hade trånga utrymmen och de gick till parker där bilar körde förbi. Här har de egen lekplats och stora utrymmen. Vi märkte ganska fort att Sebastian blev lugnare. Det kan ha funnits olika orsaker till det – i stan var atmosfären att snabbt rusa i väg till tunnelbanan.

Naturen bjuder in till utomhusträning

Årstiderna märks betydligt mer i Fjärdhundra än i storstaden.

– Att bo här är vår drömbild av hur barnen ska växa upp. Det ska vara lite Bullerbykänsla. När det är sommar springer barnen ute på gräset och när det är vinter behöver vi skotta snö. Samma sak med hösten. Snart är det dags att kratta löv, säger Jérémie.

I Fjärdhundra finns många möjligheter att träna utomhus. Förutom Fjärdhundrabadet, som är ett utomhusbad med tempererade bassänger, finns fina löpspår och cykelvägar. Daisy tränar löpning och Jérémie tränar triathlon – simning, cykling och löpning.

– Jag har börjat med det igen sedan vi flyttade hit. De cykelvägar som finns här är fantastiska!

Närproducerat i Fjärdhundraland

Området runt om Fjärdhundra kallas för Fjärdhundraland. Namnet kommer från det medeltida folklandet Fjädrundaland. I området finns bland annat gårdsbagerier, gårdsmejerier, gårdsbutiker, charkuterier, hantverksbodar, inspirerande trädgårdar, mysiga kaféer och mängder av vackra kyrkor. Mängder av föreningar är aktiva.

– Vi uppskattar att åka till olika bönder. Där kan vi köpa närproducerad korv, kött och grönsaker, säger Jérémie.

– Då förstår barnen att en korv kommer från djuren, att den inte bara tillverkas i en maskin, säger Daisy.

Släkt och vänner kommer gärna på besök

Att flytta från centrala Stockholm till lilla Fjärdhundra var förstås ett stort steg. Inte bara för familjen, utan även för vänner och bekanta.

– Det togs inte emot med öppna armar. Vissa försökte övertala oss att stanna kvar. Och visst, jag kan hålla med om att vi kanske inte träffas så ofta som vi vill – men det hade vi inte gjort i stan heller. Vi har en familj och för oss var det viktigaste att kunna ta oss tid till den. Nu kommer släkt och många av våra vänner hit. Vi har ju gott om plats att sova över, säger Jérémie.

– Och så tycker de om att vi har trädgård, säger Daisy. Daisys mormor från Kristianstad skulle till och med vilja flytta till Fjärdhundra.

– Vi var på äldreboendet när de hade fredagsaktivitet där. Det är ju kö och hon måste folkbokföra sig först, men hon tycker att det är ett fint område.

Populärt att flytta till kommunen

Många barnfamiljer flyttar till Fjärdhundra.

– Nu är det generationsskifte. Vi hade tur som fick förskoleplatser direkt, säger Jérémie.

– Det verkar finnas en dragningskraft till Enköping i stort, säger Daisy.

Kontakt

Telefon: 0171-62 50 00
E-post: kommunen@enkoping.se
Besöksadress: Torggatan 21
Postadress: 749 35 Enköping

Följ oss

LinkedIn

När du besöker denna webbplats sparas viss information om ditt besök.