Katarina bor i Lillkyrka

Katarina Fredriksson arbetar som präst i Lillkyrka sedan år 2008. Hon talar varmt om sina goda grannar.

Foto: Enköpings kommun

– Här kände jag mig snabbt hemma. Dels för att det är ganska litet, dels för att jag har ett arbete där jag möter och samverkar med många av bygdens människor.

 Det kan vara svårt att lära känna människor på en ny plats. Så var det inte för Katarina. När hon flyttade från Uppsala till Lillkyrka kom grannar över med hembakt sockerkaka för att hälsa välkommen. Och när Katarina och hustrun Lena senare bjöd in till kaffe i sitt hem, i samband med att de gifte sig, kom nära 80 goda grannar och uppvaktade dem. Det var en rolig överraskning att det kom så många.

 – Som präst lär jag känna bygden genom de möten jag får med människor, i samband med till exempel dop och begravningar. Det är en förmån att möta människor i alla åldrar, i livets olika skeden, i både glädje och sorg. 

Många mötesplatser för alla i Trögden

Kyrkan är en mötesplats för allt från småttingar till äldre. Skolan, fritids och församlingshemmet ligger så nära varandra att barnen själva kan gå till kyrkans barnverksamhet. Även ungdomar kommer.

 – Årets tonårsgrupp består av förra årets konfirmander. På öppet hus i församlingshemmet möts familjer med små barn. Några av föräldrarna har vuxit upp i Lillkyrka eller i socknarna runt omkring. Andra är nyinflyttade. Där finns en möjlighet för nyinflyttade att komma in i bygdens gemenskap.

 – De ses även hemma hos varandra om kyrkan är stängd. Folk hänger ihop i Trögden, som halvön i Mälaren sydost om Enköping heter.

 – När jag tänker på vad jag vill göra framöver – utöver att jobba – vill jag lära mig spela nyckelharpa. Kanske får jag spela med Trögdens spelmanslag, hoppas Katarina.

 Bygdens pensionärer är inte bara aktiva i kyrkans verksamhet, utan också i PRO, Pensionärernas Riksorganisation, och i SPF-seniorerna i Trögd. Bygdegårdsföreningen har dans och hembygdsföreningen har föreläsningar på sitt program. Södra Trögds idrottsklubb är en annan mötesplats, för alla som vill gympa och spela fotboll och innebandy. Även bygdens ridskolor lockar många. Ridvägar korsar landskapet.

 – Ofta ser jag någon rida förbi mitt fönster hemma och på arbetet. 

Månsdotters hästar i stallet

Från sin tomt ser Katarina en glimt av huset intill, där bonden Gustaf Hagström föddes i mitten av 1800-talet. En förening har bildats tack vare romanerna om honom, skrivna av Eva Emanuelsson och Göran Källgården.

 Katarina sätter sig ned i gräset med ryggen mot de svarta dörrarna på det lilla, röda trähuset nära församlingshemmet. Det är en stallbyggnad, där församlingsborna förr ställde sina hästar under gudstjänsttid. Kanske fanns ett stall på exakt samma plats på 1400-talet, då Gustav Vasas mor Cecilia Månsdotter växte upp i Lillkyrka?

 – Det är ganska troligt att även Ekaborna på Gustav Vasas mammas tid tog hästskjuts till kyrkan. Cecilia Månsdotter tillhörde Ekaätten. Deras släktvapen är målat i taket inne i kyrkan.

 – Jag undrar om Gustav Vasa var på besök någon gång, för att se var hans mamma växte upp? På kyrkogården ligger orgelbyggaren Pehr Gullbergson begravd. Han har byggt fyra av orglarna i bygden. 

Närproducerad honung

Utanför kyrkogårdens mur breder landskapet ut sig, milsvitt. Odlad mark kransas av blandad skog. Det doftar av ängens alla blommor. Grannens bin lämnar surrande sina bikupor, på jakt efter nektar. Förutom honung närproduceras ägg och potatis i trakten.

 För den som vill vandra i naturen längs ortens fornstig och Upplandsleden finns en grillplats med övernattningsmöjligheter.

 – Jag har nära både till jobbet och naturen, säger Katarina och toppar en av tomatplantorna som växer i krukor längs altanens ena sida hemmavid. Plantorna har hon fått av en kvinna i församlingen som har drivit upp dem från början. Ännu ett bevis på god grannsämja.

Kontakt

Telefon: 0171-62 50 00
E-post: kommunen@enkoping.se
Besöksadress: Torggatan 21
Postadress: 749 35 Enköping

Följ oss

LinkedIn

När du besöker denna webbplats sparas viss information om ditt besök.