Sarmad bor i Enköping

Som liten hängde Sarmad Yousif på Rombergas och Lillsidans fritidsgårdar. Som vuxen uppskattar han lugnet på S:t Ilian, där han bor sedan två år tillbaka. Tryggheten är viktig för Sarmad, som också uppskattar närheten i Sveriges närmaste stad.

Foto: Enköpings kommun

– Jag har bott på S:t Ilian i två år och trivs bra. Det är ett lugnt och trevligt område. Centralt och nära till tågstationen. Att bo i Enköping är en trygghet. Det är en stad för barnfamiljer. Att alla känner alla ser jag också som en positiv grej.

När Sarmad går med vana steg över Stora torget får han syn på den lilla lekplatsen och bänkarna intill.

– Vi brukade köpa en glass här och bara sitta och prata. Det betydde mycket för oss. Vi var många som var här och lärde känna varandra. Det var en plats där vi alltid träffades, oavsett var vi kom ifrån. En mötesplats.

Fritidsgårdarna betydde mycket

Sarmad har bott i Enköping sedan han kom till Sverige från Irak 1995. Han växte upp i Romberga och på Lillsidan.

– Där umgicks vi på fritidsgårdarna och fotbollsplanerna. Jag var där nästan varje dag. Vi hade många aktiviteter: innebandy, biljard, fotboll, utflykter och bio. Det betydde otroligt mycket. Jag lärde känna människor och fick fler vänner. Det gjorde så att jag trivdes. Som vuxen har Sarmad jobbat ett år som fritidsledare.

– Jag jobbade i hela kommunen: Ungdomens hus, Romberga, Fjärdhundra, Hummelsta och Lillsidan. Det gav mig bättre förståelse för ungdomarna. Nu vågar jag prata mer med dem ute på stan. Jag har fått en bättre kontakt med många.

Han tycker att fritidsgårdarna är viktiga för kommunen.

– Deras aktiviteter gör att fler ungdomar får en meningsfull fritid. Nyligen fick till exempel alla skolelever gå gratis på bio (filmfestivalen på Joar Blå den 9 juni).

Klosterparken är en favorit

 Att Enköping är parkernas stad är känt över hela Sverige. Sarmads favoritpark ligger nära Enköpingsån.

 – Jag tycker om Klosterparken. Där kan vi sitta och umgås, spela klubb, sola och grilla.

 När Sarmad var liten spelade han fotboll i Skolparken. Där firar Enköping traditionsenligt nationaldagen varje år. Scenen i parken används även i andra sammanhang, till exempel på Trädgårdsdagen. Första lördagen i september fylls Enköpings parker och centrum av utställare och mängder av besökare.

Mest känd är Drömparken vid Joar Blå och Åpromenaden. Parken skapades 1996 efter design av den världsberömde holländske trädgårdsarkitekten Piet Oudolf. I dag är parken ett mycket populärt besöksmål.

Alla kan sporta med Korpen

Enköping har också ett mångsidigt föreningsliv. Sarmad vill gärna lyfta fram Korpen, där alla kan sporta oavsett nivå. Enköping har en Korpenförening med bland annat lagidrotter, promenader, vattenträning och yoga.

– Alla kan gå dit och ha roligt, skapa egna lag och spela med varandra.

Enköping har även en omtyckt kulturskola, med undervisning för barn, ungdomar och vuxna. Varje vecka undervisar skolan ungefär 1 300 elever i Kulturskolans hus på Kyrkogatan 2, kransortsskolorna och skolorna i centrala Enköping.

Jobbar med tillgänglighet

 Just nu jobbar Sarmad på Enköpings kommun. Han är projektledare för tillgängligheten i butiker och restauranger i centrum. Sarmad vill att det ska bli enklare för personer med funktionsnedsättning att ta sig fram.

 – Jag vill gärna hjälpa människor. Därför tog jag det här jobbet. Jag känner att jag kan göra nytta. Han hoppas förstås att ännu fler enkelt kan röra sig i centrum framöver.

 – När jag var liten hade vi väldigt roligt i centrum. Det var ett ställe där alla samlades. Vi behövde inte känna oss utanför på något sätt, utan kunde bara gå hit och umgås. Här lärde vi känna varandra, säger Sarmad.

Kontakt

Telefon: 0171-62 50 00
E-post: kommunen@enkoping.se
Besöksadress: Torggatan 21
Postadress: 749 35 Enköping

Följ oss

LinkedIn

När du besöker denna webbplats sparas viss information om ditt besök.