Enköpings parker och guidningar

Enköping har en stolt historia som parkernas stad med många vackra parker både i staden och i tätorterna. Boka parkguidning till fots eller via tåg.

Fakta om Enköpings parker

Parkernas stad

Parkerna varierar med olika teman och växtlighet. Enköping är mest känd för Drömparken, men också för exotiska träd, fickparker och vackra perennplanteringar. Fickparker är små parker, som krypin mitt inne i staden.

Det finns cirka 20 parker i centrala Enköping - alla med olika karaktär. Vi hoppas att du hittar din egen favoritplats!

Stor variation på växter och planteringsytor

Enköpings parker erbjuder flera hundra varianter av perenner, lökar och prydnadsgräs. Vi använder dem generöst i stora planteringsytor. Tillsammans med träd och buskar ger de dig upplevelser av färger, former och förändring.

Du kan vandra från den ena parken till den andra. En del är små fickparker, andra är större parker för lek och picknick. Kronan på verket är Drömparken med över 200 olika perennaväxter. Även i rondeller och på gator och torg använder vi högvuxna och frodiga växter. Det gör att hela stan känns inbäddad i grönska.

Parkblad

Här kan du se digitala versioner av parkbladen som finns i parkerna. I dessa hittar du växtkarta och växtlista.

Bästa tiden att besöka Enköpings parker

Alla årstider har sin charm! Om våren blommar magnolia och bergskörsbär med underbara färgnyanser i vitt och rosa. Samtidigt pågår floret av tulpaner, narcisser och andra lökväxter.

Under juli, augusti och september är tiden inne för alla högvuxna prunkande perenner att ta över föreställningen. Blomning i regnbågens alla färger avlöser varandra under hela perioden.

På hösten sprakar det av färger bland buskar och träd.

Om vintern står vinterståndare från vissnade perenner och gräs kvar i planteringarna och kalla dagar glittrar rimfrosten som diamanter.

Swedish Gardens

Enköpings parker är medlem i föreningen för Sveriges främsta parker och besöksträdgårdar - Swedish Gardens. Föreningen arbetar för att stärka parkernas roll som inspirations- och kunskapskällor, möjliggöra erfarenhetsutbyte, utveckla det gröna kulturarvet samt profilera Sveriges parker och trädgårdar som besöksdestinationer. 

Parkguidningar till fots

Du som vill besöka parkerna kan göra det på flera olika sätt. Förutom att själv gå runt kan du få guidning till fots, via häst och vagn eller åka det blå tåget som går runt i parkerna.

Anpassade parkvandringar

Vi startar upp guidningarna i maj och fortsätter sedan hela sommaren till och med mitten av september.

Guidningen kan anpassas efter ditt önskemål och kan inriktas på till exempel perenner, magnolia, träd eller anläggning. Start och avslutningsplats anpassar vi efter ditt önskemål. Om inget särskilt önskemål finns så rekommenderar vi start vid Turistinformationen, där det finns toaletter och en liten souvenirshop. Avslutning kan ske i Drömparken, som är den mest kända och spektakulära parken.

Välj mellan en eller två timmars guidning

Du kan välja mellan en eller två timmars parkguidning. På den korta guidningen promenerar du en knapp kilometer och ser fem parker. Den längre parkguidningen är en promenad på cirka två kilometer. Då hinner du uppleva tio parker.

Den korta guidningen passar bra om gruppen är allmänt intresserad. Den längre guidningen passar grupper som har stort intresse av trädgård som exempelvis trädgårdsföreningar, företag och arbetsplatser i trädgårdsbranschen eller trädgårdsutbildningar.

Trädgårdskunniga guider

Alla våra parkguider har trädgårdsutbildning och lång erfarenhet av arbetet i Enköpings parker. De är alla experter på Enköpings parker och i synnerhet hur vi jobbar med perenner. Vissa av guiderna har specialområden som till exempel perenner, design eller träd.

Guiden berättar om parkernas olika karaktär, om bakgrund och syfte med de olika anläggningarna. Du får också veta mycket om de olika växterna som finns, om anläggning och om skötsel.

Tillgänglighets­anpassade rundor

Båda rundorna är tillgänglighetsanpassade och du kommer fram med rullstol och permobil. Vi använder högtalare om gruppen är större än tio personer. De flesta gathörn och passager är markerade med taktila plattor för att underlätta för personer med synnedsättning.

I guidningen ingår ett material bestående av en broschyr om Enköpings parker, en karta över stan med parkernas läge och ett häfte med växtförteckningar och planer.

Gruppbokningar

Vi tar emot bokningar för grupper året om. Det går att boka guidning både för grupper på utflykt/resa och för studiebesök.

Boka tid för parkvandring

Datum och tider för guidningarna i Enköpings parker både till fots och med parktåget hittar du i evenemangskalendern.

Vill du delta på en guidad vandring så förbokar du din plats hos turistinformationen.

Parkguidning med tåg

Tåget tar dig genom staden och du får ta del av många av Enköpings finaste parker. 

På tåget följer en guide med som berättar om både parker och lite om stadens historia. Tåget gör ett stopp i Fridegårdsparken och i Drömparken där du får möjlighet att kliva av för att uppleva parkerna på nära håll.

Parktåget har slutat gå för säsongen.