Gifta sig

Ett alternativ till kyrklig vigsel är att du och din partner gifter er borgerligt via kommunen. Det är rättsligt bindande utan religiösa inslag, och ett alternativ om ni har olika religioner eller inte är troende.

Ett borgerligt bröllop behöver inte begränsa festligheterna eller på något sätt göra att ni avstår fina traditioner. Ni kan utforma er vigsel precis som ni önskar.

Ni kan växla ringar eller inte, klä er vardagligt eller festfint. Brudbukett tar ni med om ni vill. Det går också bra att bjuda in vänner och bekanta till ceremonin. Om ni är intresserad av att boka festlokal eller mat till din vigsel så kan du läsa mer under relaterat.

Förutom den rent juridiska delen av vigselceremonin kan ni engagera personer som exempelvis kan hålla tal eller framföra musikstycken och solosång. Gå igenom med er vigselförrättare hur ni vill ha vigseln utformad. Vigselakten tar cirka två minuter. Efter vigseln får ni ett vigselbevis.

Vanliga frågor

Nej, borgerlig vigsel är avgiftsfri.

Du ansöker om hindersprövning på Skatteverket. Efter ansökan får ni "Intyg hinderprövning" och "Intyg vigsel". Intygen är giltiga i fyra månader. Telefonnummret till Skattemyndigheten är 0771-567 567. Det går även att hämta blanketten på Skattemyndighetens webbplats.  

Skicka eller lämna sedan intygen tillsammans med den ifyllda blanketten "Vigselanmälan" senaste 14 dagar före vigseln till: Medarbetarservice, Enköpings kommun, 745 80 Enköping.

Ja, du behöver ha två vittnen som är över 18 år vid vigseln. Vittnena kan vara släkt eller vänner. Namn och adress på dessa lämnas till Medarbetarservice samtidigt som "Intyg hinderprövning" och "Intyg vigsel". Har ni inga egna vittnen kan kommunens tjänstemän ställa upp som vittnen om vigseln sker på plats i Annexet på Kungsgatan 39 under ordinarie arbetstid. Tänk bara på att det inte är lika lätt att få tillgång till kommunala vittnen under sommarmånaderna. Glöm heller inte att ta med legitimation.

Med anledning av covid-19

Kommunen bistår inte med kommunala vittnen vid borgerliga vigslar under rådande omständigheter.

Kommunen erbjuder lokaler som du kan boka till en eventuell bröllopsfest, dessa hittar du under festlokaler. Vill du boka mat eller fi­ka så hittar du mer information under mat och fika.

När ni har sagt ja till varandra får ni ett vigselbevis av vigselförrättaren som minne av ceremonin. Vittnena undertecknar protokollet. Kommunens ansvariga underrättar Skatteverket om vigseln, sedan är det klart.

Vi behöver dina personuppgifter för att kunna genomföra vigseln. Uppgifterna lämnar vi sedan vidare till Skatteverket. Kommunstyrelsen är ansvarig för personuppgifterna och behandlar era uppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR.

Det är det blivande brudparet som själva måste ordna en tolk. Det kan till exempel vara en vän eller släkting som hjälper till. Blivande makar kan inte tolka åt varandra.

Du får inte ingå äktenskap i Sverige om du är under 18 år, nära släkt med din partner eller redan är gift eller partner i ett registrerat partnerskap.

Fördjupning

Relaterade sidor om vigselförrättare

Kontakt

Hittar du inte svaret på din fråga?

Relaterade ämnen