Isabell jobbar som personlig assistent

– Det är så skönt att ha ett fritt och omväxlande jobb, som dessutom ger massa erfarenhet som är bra för framtiden, säger Isabell Englund personlig assistent i Enköpings kommun.

Isabell Englund personlig assistent

Foto: Åsa Sundström

När Isabell gått ut gymnasiet jobbade hon ett år i USA som au pair. Väl hemma i Enköping igen gick hon in på Arbetsförmedlingens hemsida och fastnade för beskrivningen av jobbet som personlig assistent hos kommunens utförare Alio.

­– Det krävs ingen utbildning för att söka jobbet, däremot ställs det krav på hur man är som person, berättar Isabell. Man behöver vara lugn och kunna respektera andra människor. Att ha tidigare erfarenhet från serviceyrken är förstås ett stort plus. Själva hade jag förutom au pair-jobbet erfarenhet från en hamburgerkedja.

Vilken introduktion fick du innan du började jobba som personlig assistent?

– Alla som börjar jobba inom vård och omsorg i kommunen får en introduktionsutbildning. Dessutom får alla nyanställda utbildning i delegering av läkemedel om det behövs och andra nödvändiga kunskaper.

Hur är det att arbeta i Enköpings kommun?

– Kommunen känns om en seriös arbetsgivare, det känns tryggt här hos Alio assistans. Här är jag garanterad att få nytt uppdrag om en kunds hjälpbehov ändras.

Hur ser arbetsmarknaden ut för dig?

– Att ha jobbat som personlig assistent är en bra merit att ha med sig i framtiden. Många olika yrken vill att man ska ha erfarenhet av att jobba med människor, det öppnar många dörrar. För mig som tänkt söka in till Polishögskolan är det ett stort plus att ha den här erfarenheten. Det visar att jag är van att ta hand om olika situationer och kan klara av att hantera konflikter och personer i olika livssituationer.

Hur skulle du beskriva jobbet som personlig assistent?

– Man måste vara lugn och trygg i det här jobbet och kunna improvisera när det händer saker. Det är oerhört varierande arbetsuppgifter, eftersom jobbet går ut på att stödja en enskild person i vad just hen behöver stöd med för att få vardagen att fungera. Det kan handla om att hjälpas åt att städa, laga mat, eller gå och handla. Jag är också med och stöttar personen i att få en meningsfull fritid genom att ta en promenad, fika på stan eller att följa med på någon fritidsaktivitet. Det är helt upp till den som har blivit beviljad assistans att bestämma vad man vill göra på dagarna.

Hur ser en arbetsdag ut?

– Det finns inte en typisk arbetsdag, även tiderna är varierande. Några kunder behöver ha en person hos sig på natten, ibland kan det räcka att jag är där om det händer något, ibland kan det handla om att vara vaken och ha arbetsuppgifter i hemmet. Ibland är jag ensam, ibland jobbar vi i par. Det är också väldigt varierande hur mycket hjälp och stöd en person har.

Vad är fördelarna med att arbeta som personlig assistent?

– För mig som gillar att resa passar det perfekt att ha ett så öppet jobb. Att ha ett jobb där man är uppbunden och måste söka tjänstledigt skulle inte passa mig. När jag sa att jag skulle till Australien ett par månader sa arbetsledarna trevlig resa och varmt välkommen tillbaka. Men självklart finns det andra här på Alio som är fast anställda.

Hur ser du på framtiden?

– Jag har alltid velat bli polis, ända sedan jag var liten. Om jag nu kommer in på Polishögskolan och börjar plugga så är personlig assistent också ett jobb som går perfekt att kombinera med studier för att få lite extrainkomster.

Kontakt

Telefon: 0171-62 50 00
E-post: kommunen@enkoping.se
Besöksadress: Kungsgatan 42
Postadress: 745 80 Enköping

Följ oss

LinkedIn

När du besöker denna webbplats sparas viss information om ditt besök.