Lena jobbar som samordnare

Lena arbetar som koordinator och samordnare inom äldreomsorgen på Enköpings kommun. Hon har arbetat inom kommunen sedan 1995.

Varför blev du koordinator och samordnare?

Jag är undersköterska i grunden och jobbade inom hemtjänsten i 17 år. Jag kände att jag ville utveckla både mig själv och hemtjänsten, och därför sökte jag jobben som koordinator och samordnare. Jag gillar att utmana mig själv.

Vad gör en undersköterska inom hemtjänsten?

Vad vi gör beror på vem vi hjälper. Det kan till exempel vara att städa och tvätta, att hjälpa till med personlig hygien, att ge medicin och lägga om sår samt att följa med till läkaren. Inom hemtjänsten arbetade jag med personlig omvårdnad. 

Vad gör en koordinator och en samordnare?

Som koordinator planerar jag vem som ska åka hem till vem och ser till att det finns vikarier när någon är ledig eller sjuk. Jag ringer också upp dem som just ska börja att få stöd av hemtjänsten. I rollen som samordnare ser jag till att nyanställda blir validerade inom kravmärkt yrkesroll och att de som behöver utbildning får det. Dessutom utbildar jag kompetensstödjare inom Enköpingsmodellen.

Hur kommer det sig att du jobbar på just Enköpings kommun?

Jag stannar kvar här eftersom jag får använda min erfarenhet från hemtjänsten för att utveckla både mig själv och min arbetsplats.

Hur har du utvecklats under tiden här?

Det är stor skillnad på hur vi arbetar idag och hur vi arbetade när jag började inom hemtjänsten. Idag är det våra äldres behov och önskemål som styr vårt arbete. Den utvecklingen har gjort att jag har ändrat mitt fokus. Idag ser jag människan, inte personens ålder eller sjukdom. Enköpingsmodellen har utvecklat mig som person. Jag vågar mer nu, till exempel att leda möten och att prata inför en stor publik.

Hur kan du vara med och utveckla framtidens Enköping?

Unga kan ibland skämmas över att jobba inom hemtjänsten och säger i stället att de jobbar inom vården. Som samordnare ser jag att jag kan vara med och ändra på den bilden. Vi inom hemtjänsten utvecklar också hela samhällets bild av att åldras i Enköpings kommun. Jag har märkt att det finns en rädsla för att bli gammal och ett motstånd mot äldreomsorg och hemtjänst. Det vill jag ändra på. Man ska våga bli gammal här.

När jag berättar att vi ser till det friska hos varje människa, och tar tillvara på allt det som man som gammal fortfarande kan, känner folk sig mer hoppfulla. Den som fortfarande kan kamma sin lugg, får göra det. Vi kan hjälpa till att kamma i nacken.

Vad tycker du är det bästa med att jobba på Enköpings kommun?

Jag bor här, och för mig är det viktigt att ha nära till jobbet och därmed också nära hem till barnen. Något annat som är bra med att jobba här är att det finns möjligheter för den som vill göra karriär.

Kontakt

Telefon: 0171-62 50 00
E-post: kommunen@enkoping.se
Besöksadress: Kungsgatan 42
Postadress: 745 80 Enköping

Följ oss

LinkedIn

När du besöker denna webbplats sparas viss information om ditt besök.