Enköpings kommun uppmärksammar förintelsen

27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer och människor samlas över hela världen i en årlig manifestation.

Förintelsens dag

Foto: Pexels.com

Det var den dagen 1945 som nazisternas största koncentrations- och förintelseläger Auschwitz-Birkenau befriades. Sedan 1999 är det en nationell minnesdag.

Aktiviteter och föreläsningar

Det här är ett officiellt arrangemang och det är fri entré till alla program.
Arrangör: Enköpings kommun i samarbete med föreningen Zikaron, Semmy Stahlhammer, Fabula Storytelling och Forum för levande historia.

Avivas farmor överlevde förintelsen

Aviva Katzeff Silbersteins farföräldrar var från Ungern och kom till Sverige efter att ha överlevt förintelsen. Avivas farmor överlevde flera år i koncentrationslägret Auschwitz där hela hennes familj blev mördad. Aviva kommer berätta om sin farmors liv; före, under och efter andra världskriget – för att vi aldrig ska glömma bort förintelsen och för att det aldrig får ske igen.

Skolföreläsning för elever på högstadiet

Datum: 22 januari
Arrangör: Enköpings kommun I samarbete med föreningen Zikaron

Den tysta revolutionen

Filmvisning för elever på högstadiet

Datum: 23 januari
Arrangör: Enköpings kommun

Minnesdag på Enköpings bibliotek

Internationella minnesdagen för Förintelsens offer uppmärksammas med tal, musik och en berättelse på Enköpings bibliotek. Kvällen inleds med tal av Ulrika Ornbrant kommunalråd (C), musikprogram med Semmy Stahlhammer som spelar judiska melodier, klezmer och Bach för soloviolin. Han är förste konsertmästare på Kungliga Operan och lärare på Kungliga Musikhögskolan. Han leder även Stahlhammer Klezmer Classic, en ensemble som grundades i Polen av Semmys farfar.

Datum: 27 januari

Fyra år i Lodz getto - en berättarföreställning

Jakob Ringart föddes i Lodz i Polen 1925. Där växte han upp med sin familj och identifierade sig själv som en polsk kille med judisk härkomst. När Jakob var 14 år skulle hela hans verklighet plötsligt komma att förändras. På radion kunde han höra hur Hitler skanderade och några veckor senare såg han hur de nazistiska trupperna marscherade in i hans hemstad.

De följande åren upplevde Jakob hur hans hem beslagtogs och hur man som jude fick kämpa för att överleva i ett allt mindre och hårdare ghetto. Efter fyra år i ghettot skulle Jakobs familj transporteras till en okänd plats där de skulle få det bättre, men när tåget stannade möttes de av en fruktansvärd syn. Aleksandar Djordjevic och Amanda Glans från Fabula Storytelling berättar Jakobs berättelse.

Datum: 27 januari

Miniutställning: Jag kom ensam

Åren 1938–1939 kom 500 judiska flyktingbarn till Sverige från Nazityskland. De lämnade sina familjer med hopp om att de snart skulle återses igen. 1938 fick 500 judiska barn möjlighet att komma till Sverige. De beviljades tillfälliga uppehållstillstånd. Man räknade med att de snart skulle kunna återvända hem, eller resa vidare till annat land. Några av dessa barn kom till Uppsala, där det startades ett barnhem för judiska pojkar i kvarteret Tullgarn.

Inför Förintelsens minnesdag 2020 har Forum för levande historia producerat en miniutställning som handlar om de judiska flyktingbarn som kom till Sverige under slutet av 1930-talet. Utställningen visas på Enköpings bibliotek Ågatan 29, Fjärdhundra bibliotek och Örsundsbro bibliotek.

Datum: 25 januari - 16 februari