FÖR FAMILJEN

Parktåget i Enköping

Luta dig tillbaka och låt oss guida dig genom Enköpings kända parker.

Upplev Enköpings parker med parktåget

Följ med på en guidad tur med parktåget i sommar. Luta dig tillbaka när tåget tar dig genom staden och du får ta del av många av Enköpings finaste parker.

På tåget följer en guide med som berättar om både parker och lite om stadens historia. Tåget gör ett stopp i Fridegårdsparken och i Drömparken där du får möjlighet att kliva av för att uppleva parkerna på nära håll.

Foto på salviafloden i Drömparken.

Foto: Elisabet Lind

Fridegårdsparken

Fridegårdsparken är en park mitt i stan som man lätt kan slinka in i och låta sig omslutas av. Parken är en av stadens fickparker. Det vill säga det är en liten park omgärdad av en klippt häck, med frodig grönska som ger en tydlig rumskänsla. Här kan du botanisera bland många olika arter. Här finns alltifrån exotiska träd som kentuckykaffe och korstörne till katsuror och paradisbuskar. Ett litet porlande vatten i kombination med yppiga perenner och klematissmyckad pergola förstärker upplevelsen av stillhet och ro. Här kan du se småfåglar som kommer för att dricka vatten, fjärilar som fladdrar bland dagliljor och nävor och kanske en igelkott bland snåren.

Drömparken

Drömparken är den andra parken där tåget stannar för en närmare titt. Drömparken är skapad av holländaren Piet Oudolf. Den har fått sitt namn av att den innehåller Oudolfs favoritplantor, hans drömplantor. Oudolf fick uppdraget att rita parken av Enköpings tidigare stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson och den invigdes 1996.

Parken kännetecknas också av kraftfulla former och starka kontraster. Formerna finns tydligt i de höga cylinderformade bokhäckarna och höga perenner ger finstämnda mönster, rytmer och färger.

Följ med på en åktur med parktåget!

Turen med parktåget tar cirka 1,5 timme. Turen startar och slutar vid Enköpings turistinformation, Rådhusgatan 3.