Historisk stads­promenad

Historie­intresserad? Då får du inte missa dessa platser!

Upptäck Enköping på ett nytt sätt

Utforska Enköping på egen hand och gör din egna historiska stadsvandring. Här har vi listat några av de historiska platserna i staden.

Enköping brukar kallas såväl Sveriges närmaste stad, Pepparrotsstaden som Parkernas stad. Vad du kanske inte vet är att det också är en av Sveriges äldsta städer. Att det var en livlig handelsplats och köpstad redan på 1200-talet har varit känt länge, men en arkeologisk utgrävning för ett par år sedan avslöjade en kullerstensbelagd gata som dateras till så tidigt som början av 1000-talet. Den gatstumpen gör Enköping bara snäppet yngre än Sigtuna, Sveriges första stad.

Börja med att besöka spåren från medeltiden

Idag finns bara några få byggnader kvar från Enköpings medeltida storhetstid. Vårfrukyrkan har ett dominerande läge uppe på Kyrkåsen. Den började byggas redan på 1100-talet och fungerade då som kyrka för ett större område. Gå gärna upp längs backen för ett besök. Kika lite extra på de skulpterade och målade gubbarna som ser ut att bära upp kyrkans valv! I sluttningen nedanför ligger ruinen efter St Ilians kyrka, som byggdes i slutet av 1200-talet.

Se Vårfrukyrkan och St Ilians kyrka på en karta

Foto på Vårfrukyrkan. En stor stenbyggnad i varierande färger. Med tydliga stenar och mönster på väggarna. Ett stort klocktorn syns på byggnaden.

Foto: MostPhotos

Fickparker och Westerlundska gården

Enköping är en trevlig liten stad där det är nära till det mesta. Stora torget är stadens nav, runt det breder centrumkvarteren ut sig med en hel del butiker och serveringar. Strosa runt och upplev småstadsatmosfären och de många parkerna, stora som små. Fickparker finns insprängda där du minst anar det.

Ett stenkast från torget finns Westerlundska gården med en trivsam trädgård gömd bakom ett högt trästaket. Här hade doktor Westerlund både bostad och praktik. Idag är huset museum, där du får veta mer om Enköpingsdoktorn och hans okonventionella metoder för att behandla psykiska besvär.

Se Westerlundska gården på en karta

Foto på Westerlundska gårdens fasad. Ett tvåvåningshus i trä med en liten balkong ovanför entrén.

Foto: Elisabet Lind

Biblioteket, spannmåls­magasin och gästhamnen

Nere vid ån ligger biblioteket med en omtyckt tillbyggnad av Carl Nyrén. Stora fönsterpartier skapa ett fint samspel med de höga träden utanför. Lite längre ned längs ån hittar du hamnen med stora rödfärgade spannmålsmagasin från slutet av 1700-talet. Vid magasinen finns gästhamnen med tio båtplatser och även ställplatser för husbilar.

Se Enköpings hamn på en karta

Foto på rödfärgade spannmålsmagasin i Enköpings hamn. En uteservering syns utanför byggnaderna.

Foto: MostPhoto

Wallinska gården

Wallinska gården på Kryddgårdsgatan är ett typiskt exempel på hur en stor del av stadsbebyggelsen såg ut för drygt hundra år sedan. Då kantade låga gårdar med uthus och trädgårdar bakom skyddande plank många av stadens gator. I mitten av 1900-talet revs de flesta, men mycket av småstadskaraktären finns ändå kvar eftersom en hel del av husen har få våningar.

Se Wallinska gården på en karta

Foto på en av  Wallinska gårdens byggnaders fasad. En gul liten stenbyggnad med vita knutar.

Foto: Elisabet Lind

Enköpings praktiska uppfinningar

Kanske har du lagt märke till en skiftnyckel i jätteformat i en av stadens rondeller? Eller passerat Gustav Adolfs plan och sett en staty av en äldre herre med rörtång? I så fall har du kommit i kontakt med J P Johansson, som åren runt 1890 uppfann både skiftnyckeln och rörtången. Sin första smedja hade J P Johansson just på den plats där han idag står staty, men ganska snart behövde han mer utrymme och flyttade verkstaden till Fanna, några kilometer utanför centrum. Både skiftnyckeln och rörtången blev försäljningssuccéer som med namnet Bahco erövrade världen. I en tegelbyggnad i Fanna ligger J P Johanssons Museum som drivs med ideella krafter.

Enköpings museum

I det gamla rådhuset som byggdes redan 1783 hittar du Enköpings museum. Det är ett kommunalt museum som visar utställningar om traktens och stadens historia från stenålder fram till idag. Tillfälliga utställningar avlöser också varandra. I museets entré finns Turistinformationen som har samma öppettider som museet.

Läs mer om Enköpings museum

Avsluta med ett besök till Munksunds­källan

Munksundskällan är en liten park vid en källa där stadens invånare hämtade dricksvatten ända in på 1900-talet. Ett litet pumphus från slutet av 1700-talet och dammens porlande vatten tillsammans med blommande körsbärsträd och klippta häckar skapar en avskärmad oas. På Fisktorget invid ån såldes förr fisk, kött och grönsaker. Idag är det ett stensatt torg omgivet av blommande träd och buskar. I Kölnbacksparken finns det mängder av pioner medan Pastor Spaks park är vigd åt rosor och klematis.

Se Munksundskällan på en karta

Foto på Munksundskällan. I bilden syns perennplanteringar och Munksundskällans pumphus.

Foto: Elisabet Lind