Enögla förskola
På Enögla förskola arbetar vi för att se det kompetenta barnet. Vi utgår från barnens intressen och kunskaper. Det gör vi genom språkutvecklande arbete, socialt samspel där leken får ta stort utrymme.
Fakta
- Adress: Örtagatan 3, 745 32 Enköping
- Telefon: 0171-62 63 49
- År: 1–5 år
- Antal: 128 barn
- Driftsform: Kommunal
- Huvudman: Enköpings kommun
Vi har fyra avdelningar, blå, gul, röd och grön, där varje färg är uppdelad i två hemvister:
- Ekorren och Igelkotten på avdelning gul
- Grävlingen och Mullvaden på avdelning blå
- Björnen och Älgen på avdelning röd
- Lodjuret och Vargen på avdelning grön.
Enögla förskola är en partnerförskola. Partnerförskolor bygger på samarbete mellan förskolor och Uppsala universitet.
På Enögla arbetar vi för att ge bästa möjliga möte för både barnet och dig som är vårdnadshavare för att ni ska känna trygghet och inkludering.
Lokaler
Enögla förskola ligger i anslutning med öppna förskolan. Förskolan är i två plan, med 1–3 år på nedre plan och 3–5 på övre plan. Lokalerna är handikappanpassade och har hiss.
Inomhus skapar vi olika lärmiljöer. Lärmiljöerna är föränderliga och utgår från barnens intressen och behov. Vi har tre utegårdar:
- en skogsgård
- två gårdar med klätterställning, gungor och andra lekmiljöer för barnen.
De barn som sover, sover utomhus i sina egna vagnar.
Måltider
På Enögla förskola har vi ett eget tillagningskök. Vi lagarr maten från ekologiska och kravmärkta produkter. Vi vill även erbjuda en internationell prägel på vår meny utöver vår husmanskost. Vid speciella tillfällen erbjuder vi dessutom bakade produkter från köket.
Barnen äter sina måltider på avdelningarna.
Digitala verktyg
Vi använder digitala verktyg i vardagen tillsammans med barnen. Vi dokumenterar och använder digitala verktyg i barnens lärande och utveckling. Vi har en variation på digitala verktyg såsom lärplattor, bluebots, pen pals och green screen.
Bibliotek
Bokbussen kommer en gång i månaden då barnen kan låna böcker till förskolan.
Vi har också ett samarbete med huvudbiblioteket som har fokus på små barns språkutveckling. Varje avdelning har lånehyllor som biblioteket fyller med böcker som barnen kan låna hem tillsammans med sina vårdnadshavare.
Introduktion
Vi använder oss av föräldraaktiv introduktion. Det betyder att vårdnadshavare och barn får lära känna förskolan tillsammans under cirka en till två veckor beroende på barn och ålder. Du som vårdnadshavarna har ansvar för ditt barn under introduktionen medan barnet lär känna pedagoger och verksamheten. Om barnet har behov av längre introduktionen, kan vi förlänga den.
Föräldrasamverkan
Vi prioriterar den dagliga kontakten med vårdnadshavare. Att du som vårdnadshavare får information om barnets dag på förskolan är viktigt. Vi på förskolan ordnar bland annat:
- drop-in
- vernissage
- sommarfest.
Varje år erbjuder vi dig ett utvecklingssamtal där vi samtalar kring barnets utveckling och trivsel på förskolan.
Föräldraaktiviteter
Varje avdelning bjuder in till föräldraaktiviteter två gånger per år.
Vid sjukdom
Det är viktigt att barnen är friska för att orka med sin tid i verksamheten. Barnens allmäntillstånd avgör om barnet orkar vara på förskolan och delta i alla aktiviteter. Vi följer 1177:s smittguide:
För att förhindra smittspridning har vi tydliga hygienrutiner och är ute varje dag.
Ansök
Kontakt
Här hittar du kontaktinformation till Enögla förskola.
Gul
Ekorren
Telefon: 0171-62 72 23
Mobil: 070-162 60 45
E-post: enogla.ekorren@enkoping.se
Igelkotten
Telefon: 0171-62 69 06
Mobil: 070-162 52 93
E-post: enogla.igelkotten@enkoping.se
Blå
Grävlingen
Telefon: 0171-62 72 22
Mobil: 070-162 60 42
E-post: enogla.gravlingen@enkoping.se
Mullvaden
Telefon: 0171-62 72 19
Mobil: 070-162 60 38
E-post: enogla.mullvaden@enkoping.se
Röd
Björnen
Telefon: 0171-62 72 16
Mobil: 070-162 50 60
E-post: enogla.bjornen@enkoping.se
Älgen
Telefon: 0171-62 72 15
Mobil: 070-162 60 32
E-post: enogla.algen@enkoping.se
Grön
Lodjuret
Telefon: 0171-62 72 18
Mobil: 070-162 60 37
E-post: enogla.lodjuret@enkoping.se
Vargen
Telefon: 0171-62 72 17
Mobil: 070-162 60 35
E-post: enogla.vargen@enkoping.se
Rektor
Jessica Lyckman
Telefon: 0171-62 63 49
E-post: jessica.lyckman@enkoping.se
Finskspråkig förskola
På Enögla förskola har vi en finskspråkig pedagog som bedriver svensk- och finskspråkig undervisning. Här kan du läsa på svenska och finska om vårt arbetssätt.
Om finskspråkig förskola på svenska
Finskspråkiga har en särställning och speciella rättigheter i kommunen. Vi ingår nämligen finskt förvaltningsområde (sedan 2013)i. En av dessa rättigheter är att alla barn, vars vårdnadshavare begär, har rätt att få förskola på finska, helt eller till väsentlig del.
Vi på kommunen har skyldighet att fråga vårdnadshavaren som söker förskoleplats om hen önskar plats i en finskspråkig förskola. Barnet behöver inte kunna finska.
Finskspråkig förskolepedagog
På Enöglas förskola har vi en finskspråkig förskolepedagog som dagligen arbetar på de olika avdelningarna och pratar finska med barnen. Utöver det samlar vi varje dag en grupp åldersvis, där barnen får undervisning på finska såväl i grupp som individuellt.
Vi arbetar enligt läroplanen och vårt mål är att barnen utvecklar och förstärker sina kunskaper i sitt minoritetsspråk och sin kulturella identitet. Vi vill främja barnens nyfikenhet för det finska språket genom rim, ramsor, språklekar, rollekar och digitala verktyg. Vi uppmärksammar både svenska och finska traditioner och högtider.
Ansök om plats i finskspråkig verksamhet
Du ansöker om plats i vår finskspråkiga verksamhet genom att logga in i kommunens e-tjänst för förskoleansökan. I listan över valbara förskolor finns vi under fliken ”Finskspråkig förskola på Enögla förskola”.
Kontakt
Låter vår verksamhet som något för ditt barn? Eller har du några frågor? Ta kontakt med rektor Jessica Lyckman.
Telefon: 0171-62 63 49
E-post: jessica.lyckman@enkoping.se
Suomenkielisestä esikoulusta
Enköpingin kunta kuuluu vuodesta 2013 suomen kielen hallintoalueeseen. Se tarkoittaa, että suomenkielisillä on erikoisasema ja erityisiä oikeuksia kunnassamme. Yksi näistä oikeuksista on, että lapsella, jonka huoltaja sitä pyytää, on oikeus saada esikoulu kokonaan tai merkittävin osin suomenkielellä. Kunnalla on velvollisuus kysyä huoltajalta, joka anoo esikoulupaikkaa, jos hän toivoo paikkaa suomenkielisessä esikoulussa. Lapsen ei tarvitse osata suomea.
Suomenkielinen esikoulu pedagogi
Enöglan esikoulussa on suomenkielinen esikoulupedagogi, joka päivittäin työskentelee eri osastoilla ja puhuu suomea lasten kanssa. Sen lisäksi kokoamme joka päivä ryhmän saman ikäisiä lapsia ja he saavat opetusta ryhmässä ja yksittäin.
Työskentelemme koulusuunnitelman mukaan ja tavoitteemme on, että lapset kehittävät ja vahvistavat vähemmistökielen taitojaan ja kulttuuri-identiteettiään. Haluamme tukea lasten uteliaisuutta suomen kieleen riimien, kielileikkien, roolipelien ja digitaalitekniikan avulla. Huomioimme sekä ruotsalaisia ja suomalaisia perinteitä ja juhlapäiviä.
Hae paikkaa suomenkielisessä toiminnassa
Anot paikkaa suomenkielisessä esikoulutoiminnassamme kirjautumalla kunnan sähköiseen palveluun. Listassa esikouluista valitset ”Finskspråkig förskola på Enögla förskola”.