Liljegårdens omvårdnad­s­boende

Liljegården ligger mitt i Örsundsbro med närhet till butiker. Samhället omges av ett vackert och fridfullt jordbrukslandskap. På Liljegården finns det 49 lägenheter fördelat på tre enheter.

Liljegårdens omvårdnadsboende ligger i Örsundsbro mellan Enköping och Uppsala. Här finns närhet till mataffär med post- och apoteksservice, frisör, vårdcentral, blomsterbutik och hantverksbutiker.

Boendet

Omvårdnadsboendet består av 49 lägenheter fördelat på tre enheter, Vallmon/Prästkragen, Gullvivan/Blåklinten och Solrosen. Alla lägenheter har kök eller kokmöjligheter samt toalett och dusch som man möblerar med egna möbler. Säng och madrass finns på plats när man flyttar in. Gemensamma utrymmen som mat- och allrum finns på varje enhet. All mat lagas på Liljegården. Finns det särskilda behov av annan mat ordnas det. På Liljegården finns en restaurang med uteplats som håller öppet för allmänheten under lunchtid. På Liljegården finns tillgång till frisör och fotvård.

Boendet är alltid bemannat med omvårdnadspersonal på varje enhet. Sjuksköterska finns på plats dagtid, måndag till fredag, därefter kallas joursköterska in vid behov. Husläkare kommer till Liljegården en till två gånger i veckan.

Alla som bor på Liljegården har en kontaktman bland personalen som hjälper till med omvårdnadsbehov, vardagssysslor och kontakten med anhöriga.

Till dig som bor hos oss

I vår verksamhet utgår vi från att alla människor vill uppleva en mening med livet och ha en god livskvalitet, även när vi blir äldre och behöver stöd av andra i vardagen. De som bor på och besöker Liljegården ska känna trygghet genom att personalen visar respekt och omtanke. Tillsammans med dig och dina anhöriga utformar vi det stöd och den hjälp som du behöver för att din vardag ska kännas meningsfull. Vi tar gärna emot synpunkter som kan leda till förbättringar för våra kunder utifrån de förutsättningar som finns. Vi ser också fram emot den kunskap och det stöd vi kan få från anhöriga. Vårt mål är att vi tillsammans skapar en trygg och trevlig vardag på Liljegården.

Liljegården ligger mitt i Örsundsbro med närhet till butiker. Samhället omges av ett vackert och fridfullt jordbrukslandskap. På Liljegården finns det 49 lägenheter fördelat på tre enheter.

Varje enhet har gemensamma utrymmen som mat- och vardagsrum samt en stor balkong eller uteplats. Ungefär hälften av lägenheterna består av ett rum med kokvrå, hall, toalett och balkong eller uteplats. Den andra hälften av lägenheterna består av två rum varav det större har köksutrustning. Lägenheterna är mellan 41 och 47 kvadratmeter stora. Par kan bo tillsammans på Liljegården och bor då i tvårumslägenheterna.

Liljegården håller med höj- och sänkbar säng med madrass, resterande möbler står du själv för. Det är viktigt att du har de saker med dig som du känner att du trivs med och vill ha runt omkring dig. Lägenheten ska vara ett hem som du trivs i. Boendet är bemannat dygnet runt. Sjuksköterska finns på plats dagtid, måndag till fredag, därefter finns joursköterska att tillgå vid behov.

Jag och mina medarbetare önskar dig varmt välkommen!

Katarina Löfberg, resultatenhetschef

Att tänka på vi inflyttning

Tas med vid inflyttning

När du flyttar in i din nya lägenhetbehöver du ha med dig:

 • sängkläder
 • handdukar samt badlakan
 • duschdraperi, om så önskas
 • tvättkorg
 • hygienartiklar, tandborstmugg, nagelsax
 • privata kläder, tofflor och skor
 • möbler och gardiner
 • husgeråd
 • papperskorg.

Kläder, linne och handdukar ska vara märkta med namn. De ska också klara maskintvätt eftersom vi inte har någon möjlighet att handtvätta. I lägenheten finns en höj- och sänkbar säng inklusive madrass som Liljegården håller med.

Hyreskontrakt

Samhällsbyggandsförvaltning i kommunen ansvarar för hyreskontrakten på Liljegården. Det är hos dem som du tecknar ditt hyreskontrakt. Det är även samhällsbyggnadsförvaltningen som ansvarar för en eventuell uppsägning av lägenheten. Om du ansöker om bostadstillägg hos försäkringskassan så ska du skicka en kopia på hyreskontraktet tillsammans med din ansökan.

I omvårdnadsavgiften ingår:

 • toalettpapper
 • tvättlappar
 • engångshandskar
 • soppåsar
 • städmaterial
 • tvättmedel
 • glödlampor till fast belysning i badrum, kök och garderob.

Nycklar

Nycklar till lägenheten kvitteras ut och återlämnas till ansvarig personal där du bor.

Hemförsäkring

När du flyttar in ansvarar du själv för att teckna en hemförsäkring.

TV

TV-licensen ingår för närvarande i hyran. Om du vill ha fler kanaler än basutbudet ordnar du det själv.

Telefon

Vill du ha telefon i lägenheten så ordnar du det själv.

Privata medel

Ha gärna pengar hemma för löpande utgifter. De ska räcka till inköp av förbrukningsartiklar, hårvård, fotvård, sjukresor, sjukhusbesök med mera. Lämplig summa är cirka 700 kronor.

Vill du att personalen ska ansvara för dina pengar finns en utarbetad rutin för det. Mer information hittar du i broschyren ”Privata medel”.

Ekonomiska frågor

Har du frågor eller funderingar kring avgifter, fakturor och liknande? Kontakta Marlene Hellbom på telefon.

Telefon: 0171-62 56 70

Kontaktman

När du flyttar in på Liljegården får du en kontaktman som samordnar och stödjer dig i din vardag. Tillsammans upprättar ni en överenskommelse hur din hjälp och ditt stöd ska vara. Om du vill kan även dina anhöriga vara med. I planeringen utgår vi från ditt biståndsbeslut och dina behov och önskningar.

Anhöriga

Personalen ger dig det stöd som du behöver i omvårdnaden, men dina anhöriga är välkomna att delta och hjälpa till. Vi ser gärna att anhöriga tar hand om klädinköp och märkning av kläder, och att de följer med vid tandläkar- och läkarbesök.

Gårdsråd

På Liljegården finns ett gårdsråd. Rådet är till för att öka din delaktighet i verksamheten och aktiviteter Här kan du få information samt ta upp synpunkter och idéer. Rådet träffas tre gånger om året. Förutom Liljegårdens kunder deltar anhöriga, representanter från ortens pensionärsorganisationer, kontaktpolitiker, resultatenhetschef och aktivitetsledarna på Träffpunkten.

Hygien

För att så långt som möjligt undvika smittspridning och utveckling av antibiotikaresistenta bakteriestammar så arbetar vi med goda, grundläggande hygienrutiner. Det innebär att vi i allt omvårdnadsarbete använder handsprit, handskar och plastförkläden.

Mat

Måltiderna serveras i matsalarna eller i din egen lägenhet om du vill det. All mat tillagas i Liljegårdens kök som finns beläget vid den stora matsalen. Det serveras tre lagade mål mat om dagen och flera mellanmål. Det är mycket viktigt för oss att maten är vällagad och anpassad till den som ska äta den.

Social gemensak och aktiviteter

På Liljegården finns en mycket aktiv träffpunkt som erbjuder aktiviteter utifrån önskemål och behov.

Träffpunkten är till för boende på Liljegården och för personer över 65 år som är bosatta i Örsundsbro med omnejd. Promenader, gymnastik, bowling, boule, allsång, bingo, underhållning, spel, läsestunder och gudstjänst är exempel på aktiviteter som finns idag.

Dessutom åker vi på utflykt, har kräftskiva och surstömmingsfest, grillkväll, ”gubb- och tantröra” och andra fester. Varje höst arrangerar vi även Liljegårdens dag.

Samarbetet mellan boendet och Träffpunkten är mycket viktigt för att kunna erbjuda en meningsfull vardag med god livskvalitet.

Fotografering

Ibland använder vi kamera som hjälp för att minnas trevliga stunder. Som kund och anhörig behöver ni ta ställning till hur ni vill att vi använder fotografierna och ge ett skriftligt godkännande för det.

Hemsjukvård

Hemsjukvård är en central del i vårt omvårdnadsarbete och utförs av omvårdnadspersonal, med stöd och hjälp av sjuksköterska. En sjuksköterska ansvarar för hälso- och sjukvården på varje enhet.

Vi har en husläkare knuten till boen-det som kunderna listas hos. Hus-läkaren kommer från Örsundsbro läkarmottagning. Läkaren besöker boendet två gånger per vecka, och gör vid behov kostnadsfria hembesök.

Sjukgymnast och arbetsterapeut kommer till Liljegården varje vecka. Sjukgymnasten går bland annat igenom dina fysiska förutsättningar, utformar träningsprogram samt hjälper till att hitta tekniker för lyft.Arbetsterapeuten ansvarar bland annat för att du har tillgång till rätt hjälpmedel och att personalen använder hjälpmedlen rätt.

Tandvård

Vid inflyttning till Liljegården får du ett tandvårdsintyg utfärdat. Du erbjuds en munhälsobedömning per år utan kostnad. Kostnaden för besök hos tandläkare och tandhygienist ingår i landstingets högkostnadsskydd.

Fotvård och hårvård

Fotvård finns inte i kommunens regi men på Liljegården finns en privat fotvårdare som kommer regelbundet. Kontaktmannen kan hjälpa till vid tidsbokning. Frisör kommer ibland till Liljegården och kan bokas av enheterna själva. Även där kan din kontaktman hjälpa till. Vill du åka till egen fotvård och frisör går det också bra.

Salutogent synsätt

På Liljegården arbetar vi efter ett salutogen synsätt. Det innebär att vi ser till det som är friskt och de möjligheter som finns hos varje person. Målet är att man ska ha en bra vardag och helg med meningsfullhet, hanterbarhet och begriplighet i sitt liv. Det man kan och vill ska man göra själv. All omsorg utformas efter den boendes egna önskningar och förutsättningar.

Vi arbetar med flera kvalitetssystem i omsorgen. Till exempel använder vi Senior alert som är ett system för att kartlägga och förhindra fall, undernäring och trycksår.

Husdjur

Om du vill kan du ta med ett husdjur, till exempel hund eller katt, till Liljegården. En förutsättning är att du till stor del kan ta hand om djuret själv. Enklare skötsel och korta rastningar kan utföras av personalen efter överenskommelse.

På Liljegården bor det en katt och ibland hälsar en hund på. I trädgården har vi under sommaren höns och det finns även två bisamhällen.

Vård i livets slutskede

Palliativ vård – vård i livets slut – erbjuder vi på Liljegården. Det går aldrig riktigt att förbereda sig på döden. Vi reagerar olika och vill ha vår död på olika sätt. Det är viktigt att vi tillsammans pratar om hur var och en vill ha sin död.

Vi har mycket goda förutsättningar och stor erfarenhet att ta hand om en döende människa och de anhöriga. När någon har avlidit hissar vi flaggan på halv stång och tänder ljus, allt för att ge ett värdigt avsked.

Kontakta oss

Resultatenhetschef

Katarina Löfberg

Telefon: 0171- 62 73 50
E-post: katarina.lofberg@enkoping.se

Sjuksköterskor

Charlotta Ingvarsdotter

Telefon (vardagar, dagtid): 0171-62 73 52
E-post: charlotta.ingvarsdotte­r@enkoping.se

Lotta Fridström

Telefon (vardagar, dagtid): 0171-62 73 53
E-post: lotta.fridstrom@enkoping.se

Michell Ljungqvist

Telefon (vardagar, dagtid): 0171-62 73 62
E-post: michell.ljungqvist@enkoping.se

Jenny Sundström-Lindfors

Telefon (vardagar, dagtid): 0171-627354
E-post: jenny.sundstrom.lindfors@enkoping.se

Samordnare

Anna Blomquist

Telefon: 0171-62 73 64
E-post: anna.blomquist@enkoping.se

Eleonor Pettersson

Telefon: 0171-62 73 65
E-post: eleonor.pettersson@enkoping.se

Telefon till enheterna

Prästkragen och Vallmon

Telefon: 0171-62 73 55

Gullvivan och Blåklinten

Telefon: 0171-62 73 56

Solrosen

Telefon: 0171-62 73 57

Hemtjänsten

Eleonor Pettersson (vardagar 07.00-14.00)
Telefon: 0171- 62 73 65

Övriga tider

Telefon: 0171-62 73 57

Köket

Telefon: 0171-62 73 60

Adress

Liljevägen 16, 749 60 Örsundsbro